Hieronder staat een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. 


1) Ik wil een dilatatieadvies met deze nieuwe tool, hoe kom ik hieraan?

Je kunt met je ontwerp terecht bij de partners van dit initiatief. Voor metselbaksteen kun je terecht bij Wienerberger, voor betonsteen bij MBI.

Bekaert
Rolf Kramer
T. +31(6)53527027
E. rolf.kramer@bekaert.com

MBI B.V.
Jacques Jensma
T. +31(0)383994200
E. infobouw@mbi.nl

Wienerberger B.V.
Mark van Mil – Technisch specialist Gevel
T. +31(0)88 118 5111
E. mark.van.mil@wienerberger.com

————————————————————————–

2) Kan iedereen deze rekenmodule gebruiken?

Nee, er zijn veel variabelen die moeten worden ingevuld om tot een verantwoord advies te komen. De rekenmodule is niet vrijgegeven, je dient hiervoor een advies aan te vragen bij een van de partners.

——————————————————————————–

3) Wie heeft deze nieuwe rekenmodule ontwikkeld?

Deze rekenmodule is op initiatief van een aantal marktpartijen in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven  tot stand gekomen. In 2017 is het beheer overgedragen aan Prof. Dirk Martens. Dirk Martens is directeur van ABDM-architecten en CBAM-adviesbureau in België, sinds 2003 voorzitter van de normcommissie TGB Steen, lid van SC6 voor Eurocode 6 (Design of Masonry structures) en voormalig hoogleraar Steenconstructies bij de faculteit Bouwkunde aan de TU/e gedurende meer dan 21 jaar.

———————————————————————————————-

4) Hoe wordt berekend hoeveel dilataties noodzakelijk zijn?

Aan de hand van het type metselsteen, de verwerkingsmethode, type van de metsel- of doorstrijkmortel, de uitvoeringsperiode voor het metselwerk, de oriëntatie van het metselwerk en niet in de laatste plaats de metselwerkdetaillering wordt nagegaan wat mogelijk is. Dit wordt ingevoerd in een rekenmodule waarin alle variabelen technisch uitgewerkt zijn.

——————————————————————————————————

5) Voor welke type projecten wordt inzet van deze rekenmethode geadviseerd?

Wij adviseren de nieuwe rekenmethode vooral in te zetten voor utiliteitsbouw met grote, esthetisch gemetselde gevels. Hier zijn dilatatievoegen erg medebepalend voor het aanblik. Of voor lange gevels die onderbroken worden door veel ramen, ook hier zijn dilatatievoegen erg bepalend voor het aanblik.